klient
  • Inwestor prywatny
data
  • pozwolenie na budowę 31.08.2017
lokalizacja
  • Legnica
Zakres
  • Koncepcja architektoniczna
  • Wizualizacje
  • Projekt budowlany
  • Koordynacja międzybranżowa

Charakterystyka

  • pow. użytkowa 295 m2
  • pow. działki 4544 m2

Współpraca

  • inż. arch Karolina Kopiczeńska

Biurowiec – Nowoczesna stodoła – architektura dopasowana

Projekt budynku biurowego zamkniętego w ponadczasowej formie / bryle stodoły, w rzucie prostokątny (10×21 m) z dobudówką w strefie wejściowej i dużym tarasem od strony południowo-wschodniej. Budynek parterowy z poddaszem użytkowym i dachem dwuspadowym. Forma nowoczesnej stodoły stanowi dopełnienie całego kwartału istniejącej zabudowy gospodarczej i jednorodzinnej.

Główne wejście do budynku od strony zachodniej poprzez zadaszoną werandę. Wejście do głównego holu gdzie wydzielono miejsce pracy dla jednej góra dwóch osób oraz miejsce do odpoczynku / poczekalnie dla interesantów. Holl stanowi węzeł komunikacyjny skąd można dojść do dwóch łazienek w części północnej, pomieszczenia technicznego z kotłownią mogącego częściowo stanowić również szatnię. Na wprost wejścia zlokalizowane poprzecznie schody komunikujące oba piętra. Za jednobiegowymi schodami znajduje się duża kuchnia z jadalnią i pomieszczeniem do odpoczynku, wraz z wyjściem na taras. Podstawowa funkcja biurowa zajmująca około 50% powierzchni parteru zlokalizowana po stronie południowej z miejscem pracy dla co najmniej 12 osób i bezpośredni połączeniem komunikacyjnym z piętrem. W części południowo zachodniej zlokalizowano przebicie w stropie nad parterem uzyskując tym samym uczucie większej przestrzeni i bezpośredniej korelacji między pracownikami na różnych poziomach budynku.

Na poddaszu w bezpośrednim połączeniu z klatką schodową zlokalizowano WC, magazyn oraz pokój gościnny. Pokój gościnny wraz z wewnętrzną łazienką i gabinetem tworzą strefę intymną z bezpośrednim połączeniem. Dalej po stronie południowej zlokalizowano salę konferencyjną na około 10 osób. Główną przestrzeń otwartą poddasz stanowi przestrzeń biurowa dla co najmniej 6 pracowników.

W budynku zaprojektowano wszelkie niezbędne instalacje, wod/kan, gaz z zbiornika lpg, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, centralna klimatyzacja, instalacja elektryczna, teletchniczna.

Nowoczesna stodoła biuro projekt budowlany
ZOBACZ RÓWNIEŻ INNE PROJEKTY: